Barion Pixel

Hogyan lettem Shiatsu gyógyász?

Hogy is lesz egy építőmérnökből természetgyógyász? Érdekes kérdés, hiszen egy mérnök a számok birodalmában és a realitás talaján él. Csak az létezik, amit meg lehet fogni, mérni, bizonyítani. Igen ám, de ha már nincs segítség a bajodra és az orvosok felteszik a kezüket, hogy ez van, ezzel kell élni… akkor az egyik ember beletörődik, a másik pedig azt mondja: én akkor is megtalálom a kiutat és a megoldást!

Én megtaláltam!

Rendkívül szkeptikus voltam mindig is a természetgyógyászat, az ezotéria és a spiritualitással kapcsolatban. Egy természetgyógyász volt az, aki megváltoztatta az életemet. Olyan dolgokat mondott el rólam, amit nem tudhatott mástól. Elég misztikus volt. Egy évig emésztettem a hallottakat, míg aztán elkezdtem falni az „ezo-s” könyveket. A sokadik kiolvasása után egyszer csak jött az ihlet, én természetgyógyász akarok lenni! Azt még nem tudtam, hogy milyen szakon, milyen utat választok, de ez majd alakul. Férjem – szintén mérnök lévén – elég furcsán nézett rám terveim hallatán, de elfogadta és hagyta, hogy csináljam. Hálás is vagyok neki mind a mai napig ezért!

Belefogtam hát, és csak szívtam magamba az információkat. Az évek óta fennálló egészségügyi problémára pár hónap alatt választ kaptam, amire az orvosok a mai napig sem tudnak mit mondani. Hogy lehet ez? Más a szemléletmód! A természetgyógyászati módszerek mindegyike az embert teljes egészében, testestül-lelkestül egységben kezeli. Azaz Holisztikusan. Nem csak az adott problémára fókuszál, hanem az embert kezeli, segíti, terelgeti.

Rengeteg természetgyógyászati módszer létezik. Azt kell mondjam, mindegyik megállja a helyét. Nyilván mindegyiknek megvan a saját kompetenciája, így egyik sem lehet mindenható. De azt is hozzá kell tennem, hogy a Terapeuta személyén is nagyon sok múlik.

Én is azt vallom, hogy az embert kell kezelni és nem a betegséget. Az ember pedig nem más, mint a Test, a Lélek és a Szellem egysége. Ezért kerestem a lehetőséget, hogy egy olyan módszer lehessen a kezemben, amivel esetleg ezt a hármat egyszerre kezelhetem. A Hagyományos Kínai Orvoslás volt az első, ami megfogott. Tudhatnak valamit, ha ez az orvoslás már több ezer éve áll fenn, és működik. Belekóstoltam, Akupresszúrát tanultam, nem is akárkitől, általam mélyen tisztelt dr. Veress János orvos-természetgyógyásztól. Itt megszerettem nagyon a kínai gyógyászatot. Nagyon logikus, egyértelmű, mindenre kiterjedő, azaz holisztikus. A tanfolyam során gyakorlatvezető tanárom Kalmár Szilvia Shiatsu gyógyász volt. Bemutatott nekünk egy kezelést. Ekkor mondtam azt, hogy EZ AZ, amit eddig kerestem! Még nézni is fantasztikus élmény, hát még csinálni, arról már nem is beszélek, hogy részt venni benne. Beleszerettem, és ez a szerelem a mai napig is tart.

Kerestem, hol tanulhatnám meg ezt a módszert, találtam pár helyet, de én a megérzéseimre hallgatva választottam tanárt. Jól tettem. Veizer Beáta vezetett be a Shiatsu alapjaiba, az Ő személyisége és a tanítási módszere miatt a további tanulmányaimat is nála folytattam. Az első két modult közösen Demeter Pétertől és Veizer Beától tanultam. Majd a harmadik és negyedik modult Beánál végeztem el. Köszönök mindkettőjüknek minden tudást, amit átadott, amire megtanított. Beának a sok tanulságot, gondolatébresztőt és bizalmat is. Fantasztikus volt ez a négy szemeszter! Rengeteget tanultam a természetről, az elemekről, energiáról, egészségről, egyensúlytalanságról, viselkedésről, kapcsolatokról, összefüggésekről, Önmagamról. Sokat is változtam ez idő alatt.

Így lett a szerelemből hivatás, a hivatásom pedig a hobbim, imádom! Hálás vagyok az Univerzumnak, hogy azt tehetem nap, mint nap, amit szeretek. Köszönöm!

Éppen ezért választottam az Ikigai nevet. Az ikigai ( 生き甲斐) egy japán fogalom, ami azt jelenti, hogy „a létezés oka.” A japánok szerint mindenkinek van ikigaija. Megtalálása mély és gyakran hosszadalmas önfelfedezés és elmélkedés keresését igényli. Az „ikigai” szót általában arra használják, hogy jelezzék az ember életében az érték forrását, vagy azokat a dolgokat, amelyek értékessé teszik az életét. A szó olyan szellemi és spirituális körülményekre is utal, amelyek között az egyének úgy érzik, hogy értékesnek érzik az életüket. Ez nem feltétlenül függ össze a gazdasági helyzettel vagy a dolgok napi állapotával. Még ha az ember úgy is érzi, hogy a mai nap sötét, de célja van, ikigainak érezheti magát. Azok a viselkedések, amelyek miatt az ember „létének okának” érzi magát, nem olyan cselekedetek, amelyeket az egyének kényszerítenek – ezek természetes és spontán cselekedetek. Okinawa kultúrájában az ikigai-ra úgy gondolnak, mint „egy ok arra, hogy reggel felkeljünk”; vagyis ok arra, hogy élvezzük az életet. „Az élő erő” „A munkaerő” Az iki-gai (élőhatás) és hataraki-gai (munkára ható) „kai/gai” azt jelenti, hogy egy kis cselekvés mindenki számára előnyös, például az élet és munka támogatja önmagunk egészségét, boldogságát és az élet elégedettségét.

Bátorítok mindenkit, hogy hallgasson a belső hangjára és kövesse azt, hogy ne munkába menjen minden nap, hanem élvezze a mindennapokat a hivatása által.

Molnár Gabriella – Shiatsu gyógyász

Telefon: +36 30 313 0613

Cím: 9026, Győr, Víztükör utca 17/b. Fsz.1.

E-mail: [email protected] 

Facebook: Ikigai Shiatsu Műhely

Instagram: ikigaishiatsumuhely

Online bejelentkezés: www.gyogyulasgyor.salonic.hu