Barion Pixel

Shiatsu Oktatás

A Shiatsu terápia egy Japánból származó önálló, teljes körű gyógymód. Alapjai a Hagyományos Kínai Orvoslásból erednek, az 5 fázis tanára és a yin-yang elvekre épülnek. A XIX. században Japánba is beszivárogtak a nyugati módszerek ezáltal a hagyományos, tradícionális kínai és japán gyógyítás mellett a Shiatsu kezelésekbe is beolvadtak a nyugati technikák, ezzel csak gazdagítva a már meglévő tudásanyagot.

Így a Shiatsu ötvözi a keleti hagyományos orvoslás energetikai (meridiánok, akupunktúrás pontok) megközelítéseit a modern nyugati tudomány manuálterápiás (osteopátia, craniosacralis terápia, fasciális kezelések) eljárásaival.

A Shiatsu Gyógyász képzés egymásra épülő modulokból áll, melynek teljes időtartama 3 év.

az összes modul elvégzése után egy sikeres komplex gyógyászvizsga letételével te is Shiatsu gyógyász lehetsz. 

Shiatsu Alaptanfolyam (1 hétvége, 2 nap, 26 óra) bevezető a Shiatsu világába. Ez idő alatt egy órás teljes testet érintő, mindenki számára könnyen megtanulható Shiatsu masszázs sajátítható el. Betekintést kaphatsz a Shiatsu alapszemléletébe és megtanulhatod az alapfogalmakat és a módszer jellemző fogásait. Családi, baráti körben alkalmazható.

Shiatsu Terápia I. (5 hónap, 5 hétvége, 11 nap, 140 óra) már a kínai és a japán orvoslás alapjainak elsajátításáról szól. Az 5 elem tan alapján megtanuljuk a hagyományos kínai meridiánrendszer lefutását, kezelését, és a japán Masunaga rendszer elméleti hátterét, valamint annak kezelését is. Elősegíti a saját személyiségünk fejlődését, ezáltal ez egy komoly önismereti út is egyben. 

Shiatsu Terápia II.  (5 hónap, 5 hétvége, 11 nap, 140 óra) itt további kezelési pozíciókban próbáljuk ki a már megtanult meridiánok kezelését. Átvesszük a különleges meridiánok lefutását és kezelését is. Hara-, hát-, test-, pulzus- és nyelv diagnózist tanulunk. Itt már mélyebben foglalkozunk az intuitív energiamunkákkal is.

Shiatsu Manuál (10 hónap, 10 hétvége, 22 nap, 280 óra) ez az Integrált csontterápia, az ízületek szelíd helyreigazításáról szól. Ez a technika nem csontkovácsolás, nem is egészen manuál terápia, hanem egy nagyon hatékony és egyben fájdalommentes módszer a vázrendszerben fellépő kibillenések helyreigazítására. Ez a modul tartalmazza a ma nagyon népszerű Fascia kezeléseket és oldásokat is. Ez a módszer maximálisan kiegészíti az eddig tanultakat, és azokkal együtt alkalmazva nagyon hatékonnyá válik kezelésünk.

Shiatsu Master (10 hónap, 7 hétvége + 1 hét tábor, 22 nap, 280 óra) a mély energetikai és hara kezeléseken túl a nyugati manuálterápiák, mint pl. az Osteopátia, a Craniosacralis Biodinamika, Viscerális terápia (Belsőszervi kezelések) technikáit sajátítjuk el. Kismamákat és konkrét problémákat kezelünk, terápiás kommunikációt tanulunk. Megismerjük az emberi szervezet komplexicitását. Multidimenzionális szinten dolgozunk az ember test-lélek-szellem egységével. Integráljuk a 3 év tananyagát konkrét eseteken.

Vizsgák:

Minden modul egy vizsgával zárul, melynek írásbeli, szóbeli, gyakorlati része is van. A következő modul sikeres vizsga esetén kezdhető meg.

Tanúsítvány, Igazolás:

Jelenleg Magyarországon a Shiatsu a Természetgyógyászaton belül az Alternatív Mozgás- és Masszázsterapeuta szakmacsoportba tartozik. Ez középfokú végzettségnek számít, így csak Tanúsítvány kerülhet kiadásra. (Magyarországon hivatalosan nincs olyan felsőfokú Shiatsu képzettség, amit az állam elismerne, így oklevél vagy diploma sehol sem kapható)

Minden sikeres vizsga után Tanúsítványt jár az elvégzett képzésről, melyet a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) generál.

Emelett egy Igazolást is kapnak a hallgatók az Ikigai Shiatsu Műhelytől, melyen szerepel a tanfolyam megnevezése, óraszáma, elméleti és gyakorlati képzés leírása.

Gyógyász vizsga:

Iskolánk tagja a Magyar Shiatsu Egyesületnek (MASHITE) és az Európai Shiatsu Szövetségnek (ESF). Így oktatási és vizsgáztatási rendszerünk megfelel ezen szervezetek által előírt feltételeknek. Az előírások alapján Shiatsu Gyógyász akkor lehet valaki, ha leteszi a záróvizsgát.

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • Min. 3 év Shiatsu oktatásban eltöltött idő,
  • Min. 500 kontaktórás részvétel Shiatsu képzésben,
  • Az utolsó év alatt 100 db jegyzőkönyv elkészítése,
  • Részvétel összesen (a 3 év alatt) 6 Shiatsu kezelésen az oktatódnál (amíg az iskolában tanulsz, 30%-os kedvezményed van)
  • Részvétel legalább 4 Shiatsu kezelésen más-más (legalább 2) minősített Shiatsu gyógyásznál,
  • 2 esettanulmány írása egyenként min. 6 kezelésről,
  • Egy teljes terápiás kezelés elvégzése a csoport előtt.

    Maga a Gyógyász vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészekkel zárul. Az összes modul (tehát a 3 év) teljes anyagából vizsgáznak a hallgatók, külön előre kijelölt időpontban.