Barion Pixel

Itt a Tavasz! A kínai gyógyászatban a tavasz a Fa fázis (elem) évszaka. A fa fázis szimbolikája a születés, az újjászületés, a megújulás, így talán már érthető, hogy az évszakok közül a tavasz került ide.

Március 20-ától számítjuk a tavaszt, hiszen ez a nap-éj egyenlőség ideje. Ekkor a nappalok és az éjszakák egyformán hosszúak. Ilyenkor váltunk át. Eddig több volt a sötétség, hosszabbak voltak az éjszakák, rövidebbek a nappalok.

Mostantól megfordul, mint ahogy a tai-csi (yin-yang) jel is mutatja, most vagyunk a tengelyen, most fordul át, és lesznek a nappalok egyre hosszabbak, és az éjszakák egyre rövidebbek. A jelben egyre nagyobb teret hódít magának a fehér, azaz a Yang rész. Több lesz a fény, egyre éled a természet, bújnak elő a növények, rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, minden kizöldül, minden megmozdul.

Jól érzékelhető ennek az időszaknak a Yang energiája. A kínai gyógyászat a Fa fázist úgy is hívja, hogy ifjú Yang (kis Yang). Ahogy a természetben, úgy bennünk is változás áll be. Mi is – ha egy kicsit megfigyeljük magunkat – akkor észrevesszük, hogy aktívabbak leszünk, tevékenyebbek, mozgékonyabbak. Több az akarat, a motiváció, a téli visszahúzódásból mi is felélénkülünk egy kicsit és megújulunk. Jönnek az új ötletek, célok, tervek, amiket csak meg kell valósítanunk.

A tavasz jellemző környezeti tényezője a szél. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy ilyenkor gyakrabban fúj a szél. Melegszik az idő, és a melegedéssel a légmozgás beindul, szél kerekedik. Ez így is van jól. (bár nem az orkán erejű szélre gondolok, ami mostanában van, mert az már Túlzás 😊) Ne feledjük, mi emberek leképeződései vagyunk a természetnek, így ne csodálkozzunk azon, ha esetleg minket is ebben az időszakban megtámad a szél. Ami megfázáshoz, megbetegedéshez vezet.

Ez a szél hathat ránk kívülről, a természetből, Könnyen behatolhat a csatornáinkba, és megbetegedést okozhat főleg hideggel vagy nedvességgel kombinálva. De ez történhet belülről is, hiszen szervezetünkön belül ugyanúgy működnek a természeti erők, akár érzelmeink hatására is kerekedhet szél a testünkben. A magyar nyelv csodálatos, mondja az izgága gyermekre, hogy szeles. 😊 Tehát ebben az időszakban mi is könnyen lehetünk szelesek, izgágák, türelmetlenek, sőt indulatosak, haragosak is.

Mit tehetünk azért, hogy ebben az időszakban testileg-lelkileg harmonikusak maradjunk? Felgyülemlő energiánkat vezessük le egy kis mozgással, bújjunk elő a vackunkból, és menjünk ki sétálni, élvezzük a melegedő időt, a virágok és fák látványát, lassan vegyünk nagy mély levegőket, de persze vegyünk sálat, hogy a szél ne tudjon a testünk mélyére hatolni. Étkezésünkben is megújulásra van szükség, ha túlságosan erősek a felfelé kifelé törekvő Yang energiáink, akkor a savanyú ízű ételekkel (citrom, lime, grapefruit, almaecet, csipkebogyó vagy mályva tea, paradicsom) kordában tudjuk őket tartani. Hiszen a savanyú összehúz és egy kissé nedvesít, így táplálja a testfolyadékainkat. De persze ezt se vigyük túlzásba, mert a túl sok savanyú (főleg édessel kombinálva) túl sok nyálkát termel a szervezetben, ezáltal hurutosítja azt. Tehát ha megfáztál akkor már ne savanyú ételeket használj, hanem inkább csípőset, mint pl. a gyömbér, ami kiűzi a kórokozót.

Lelkileg pedig próbáljunk figyelni az érzelmeinkre, mivel ebben az időszakban könnyebben leszünk indulatosak, lobbanékonyak főleg az erre hajlamos alkatú emberek. Próbáljunk nyugodtak maradni, átgondolni a dolgokat és csak utána reagálni, dönteni. Viszont megfelelő módon mondjuk ki a gondolatainkat, mert a puffogás és a morgolódás hatására, megakaszthatjuk, megrekeszthetjük az energiáinkat. Ez pedig nem tesz jót a májunknak, epénknek, ami megnyilvánulhat fejfájásban, magas vérnyomásban, mellkasi és/vagy bordaív alatti fájdalomban. Használjuk ki inkább ennek az időszaknak a pozitív, motiváló, tevékenységre serkentő energetikáját és vigyük véghez a kitűzött terveinket, céljainkat!

Boldog Tavaszt Kívánok Mindenkinek!